Hadi

Návštěvnost

Kalendář

Krajta Tygrovitá

Krajta tygrovitá (Python molurus)

Krajta tygrovitá patří spolu s krajtou mřížkovanou, krajtu písmenkovou a anakondou velkou, mezi největší hady na světě. Dorůstá mezi 5 - 8 metry délky. Těmto druhům se velikostí přibližují ještě krajta ametystová a jen zcela ojediněle i hroznýš královský.  

Tělo je mohutné a svalnaté, zbarvené světle hnědě, s velkými hnědými, až černými skvrnami. Na svrchní části hlavy bývá patrný tmavý šípovitý vzor, po stranách hlavy se táhnou tmavé pásky, které protínají oko. Retní tepločivné jamky jsou patrné. Tato krajta obývá tropické lesy a pole.

Poddruh Python molurus molurus (krajta tygrovitá) žije v západním Pákistánu, Nepálu, Indii a na Cejlonu.

Poddruh Python molurus bivittatus (krajta tmavá) je rozšířen hlavně v jižní Číně, Indočíně a na Barmě. Dále se vyskytuje na Borneu, Hainanu, Celebesu, na Sumbě a na Jávě. Krajta tmavá a její albinotická forma se chovají v teráriích nejčastěji, velice často se však jedná o křížence obou subspecií. 

Krajtu tygrovitou chováme pokud možno v co největším teráriu, s velkou vodní nádrží. Teplotu udržujeme do 30°C přes den, s nočním poklesem až o 8°C.

S krmením těchto hadů nebývají zpravidla potíže, většinou ochotně přijímají morčata, králíky, kuřata, nebo jinou vhodnou potravu odpovídající velikosti.

U krajty tmavé dochází k páření v říjnu až v lednu. Zhruba po šedesáti až osmdesáti dnech po snesení vajec (podle inkubační teploty) se líhnou mladé krajty, kterých může být ve výjimečných případech až 100. Mláďata jsou 60-80 cm dlouhá, (podle velikosti samice a počtu vajec) většinou dobře přijímají hlodavce a velice rychle rostou.

Jelikož se jedná o hada opravdu impozantních rozměrů, který brzo přeroste naše bytové podmínky, lze ho jen těžko doporučit pro chov v teráriu. Přesto je to (hlavně mláďata) jeden z nejčastěji chovaných hadů v domácnosti.

zdroj: http://www.volny.cz/richardhorcic  Richard Horčic